Ballet in Blue

Detaljar

Eg brukte garnet som står i oppskrifta, men i andre fargar: Drops Alpaca i fargen 3650 (rødmelert) og … eg ser nå at eg IKKJE brukte Drops sin Kid Silk, men Merinor sin Kid Silk 🤭 i fargen 175 (rød). Rundpinne 4,5 til ribbestrikkingen og rundpinne 5 til alt det andre. Eg hadde ikkje vanlege pinnar i 5, så eg prøvde meg for fyrste gong med magic loop då eg strikka ermene, og det funka fett.

Strikking

I sidene som sys saman under arman skulle det strikkast “1 rille”, altså begynne/avslutte(alt etter som) med ei rettmaske uansett om ein er på retta eller vranga, og eg trur eg gløymte dette ut meir enn ein gong. Eg er litt usikker kva som var formålet med det - skulle det gjere det lettare å sy saman delane kanskje? Eg synst det gjekk greit uansett, litt tjukk saum blei det kanskje, men eg merker det ikkje når eg har toppen på.

Det var ein god del ulik auking og felling på framstykkene der det gjaldt å fylgje med, det hadde ikkje gått for meg om eg ikkje skreiv ned for kvar omgang - men sjølv då måtte eg av og til telje og rekne meg fram til kor eg var komt og kor mange fellingar eg hadde igjen.

Passform

Eg strikka ein prøvelapp, men eg må innrømme at sjølv om ikkje måla stemte heilt (eg hadde ikkje dei rette pinnane: i oppskrifta står det str.5,5 men eg hadde berre 5 og 6 og valgte str 5) så berre tenkte eg det stemte godt nok - eg synst toppen blei littegranne mindre enn forventa og det kan jo vere grunnen? Men samtidig så strikka eg jo langt nok, fordi det gjekk jo på cm. Men min kropp er òg ulik modellens så kanskje forventningane mine var feile. …Likevel, eg sit igjen med eit heilt alpaca-nøste og nesten eit heil kidsilk-nøste, og det hinter jo om at eg har strikka toppen litt mindre enn det oppsrifta la opp til.

Uansett, sjølv om han er litt kort så passar toppen bra til underdelar som går heilt opp til livet (og kjolar sikkert, men eg er ikkje så kjolete) og det var det eg ynskte. Ein ting eg må hugse å nevne er: at om eg ville hatt toppen lenger, måtte eg ha strikka han lengre heilt i starten - sidan toppen blir strikka nedanfrå og opp. Altså den forlenga delen må jo vere under armen langs brystkassen og ikkje ein høg skulder. Skulle toppen blitt lenger kunne eg ikkje ha strikka han etter mønsteret og så prøvd han på og sett, men eg måtte ha strikka han lenger utan sjangse til å teste fyrst.

Eg målte meg fram til størrelse M, den skulle passe perfekt i alle retningar, men kanskje var det fordi eg ignorerte borda på framstykkene at skuldrene blir sittande litt høgt på meg for eg synst ermene blei litt i det kortaste laget. I tillegg så ruller kanten seg litt inn, og det er sikkert òg sida eg ikkje har borda.

Smart jakke av restegarn

Detaljar

PS. Det er ein liten tråd på avveie under eine armen min - eg tok bildet før eg hadde festa trådane ferdig. 😇

Mesteparten av mai og juni blei brukt til å strikke ei chic jakke etter mønster frå 1947 (står det på bokhylla.no, men eg fann ikkje noko tal i sjølve boka), bilde s.3 og oppskrift s.63. Når eg no skal tenke tilbake på alt får eg litt TaztePriv-vibes: Eg er så utruleg ferdig med den jakka! 😭. Men, greitt nok eg får vere mi eigen kjerring for eg vil helst faktisk få nedskriven tankar og notisar.

Størrelsen på jakka i oppskrifta er str.42 – som jo eigentleg seier meg ingenting. Sjølv om det er ein liten guide: 28m = 10cm så famla eg litt i blinde og det er mest flaks at jakka passar. Eg prøvde å måle og justere pinnar alt etter som, og ho blei heller for stor i ermene (ikkje bolen) enn for liten.

Pinnar eg brukte var: 2.5 på vrangbord og 3 på bolen. Lappane tok eg litt etter kva garn eg brukte, men nedst varierte eg mellom 2.5 og 3, men sida det fort blei litt stort så gjekk eg ned til 2.5 og 2 etter den delen der eg sydde ermene litt smalare.

Ermane

Apropos den delen der eg sydde ermene smalare: det tok meg lang tid på å forstå dette konseptet (illustrert ved fig.3), men greia er at eg måtte sy saman *litt* av toppane på lappane og laga ein minilapp og ein rar lapp og sy alt saman – ja eg legger ved eit bilde der eg har gjort dette. Resultatet blir litt klumpete (kanskje det hadde vore betre om alt garn var av lik type) men ein ser det ikkje noko særleg på avstand når jakka er på uansett.

I oppskrifta kjem ikkje vrangborda ved handleddet før heilt til slutt, men eg måtte gjer det etter to radar med lappar fordi arbeidet mitt såg heilt merkeleg ut – ein gigantisk blom!? Eg såg ikkje heilt for meg om eg gjorde rett eller galt, men med den vrangborda som trakk alt saman såg det mykje ordentlegare ut og det gav meg sjølvtillit til å fortsette!

Eg var usikker på om ermene blei lange nok og gjorde dei fyrst ei rad lengre, men eg enda opp med å fjerne ho – dei er akkurat passe til mine armar slik som det står i oppskrifta.

Skuldrene på bildet ser svært store ut, og det var vel stilen den gong. Då eg skulle gå frå ermet til skuldra skulle eg lage 6 små halve spissar på 12m vidde – eg trur mine blei om lag 10m vide, og det gjorde vel ikkje akkurat skuldrene mindre puffa – så det er min tabbe. Skuldrane er vide nok til at eg tydeleg ser dei i augekroken når eg har jakka på, og det gjer meg svært bevisst på min eigen størrelse! Eg føler meg svært stor i jakka og eg er ikkje heilt komfortabel (endå).

Eg laga band av luftmaskar for å sy mellom alle lappane (forferdeleg drittarbeid! 💩) men eg valde å bruke meir av restegarnet enn kvitt. Eg tenkte kvitt ville skilje seg for mykje ut, og eg hadde (og har) likevel mykje garn igjen. Luftmaskebanda gjorde ermene betydeleg heftigare: tyngre og litt strammare, og eg var fyrst litt bekymra, men det hjelpte å stryke ermene. Stryking gjorde generelt underverkar på ermene gjennom heile prosessen – dei gongene eg var i tvil tok eg ein omgang med jernet og ermet såg så flott ut atte etterpå.

Stripene på sidene skulle eigentleg være kvitt-farge-kvitt-farge etc, men det blei litt for polkagris for meg så eg tok berre fargar, men annan kvar farge er fast farge på alle (gul – grøn – lilla, dei same fargane som eg brukte oppå skuldra).

Heilt til slutt i oppskrifta oppfordrer dei til å fôre ermene, men eg synst det er unødvendig på mi. Ho er allereie så tung og heftig (og korleis fôrer ein slike store ermer?)

Bolen

Eg veit ikkje om eg har lært før korleis ein feller til ermehull og no har lært det om igjen, men likevel: når det står «fell 2m i hver side, og videre 1m hver 2nen pinne» så meiner dei ikkje felling-felling, men å strikke to maskar saman (to gonger for å felle 2 masker). Då blir det sirkelform i staden for trappeform.

Ryggen var elles utan problem, men sidestykkene sleit eg litt med. Eg såg ikkje heilt for meg korleis eg skulle gjere øvst, men om eg hugsar rett så fortsette eg med å felle 1m. (2m. saman) kvar 2nen pinne, og på andre sida berre felte eg slik som skildra i oppskrifta (fell først 3m., så 1m. på hver p. til der ikke er flere m igjen). Det blei fort slutt på masker og det blei ein kort liten bue til halsen. (Mykje av halsen er jo òg ermene).

Eg synst halsen (utan vrangbord) var svært vid, men etter å ha strikt halsen etter oppskrifta så blei han nesten litt smal. Det blei og litt rynker på ryggen sida eg ikkje tenkte særleg på kor eg skulle plassere dei (sida vrangborda er mykje smalare enn bol-halsen), men eg er usikker på om det irriterer meg fordi eg veit ikkje om det finst ein betre plass for rynkene uansett.

Knappane var eg òg litt fram og tilbake på. Eg ville helst at alle var like og at dei var kvite eller relativt usynlege, eg ville jo helst unngå klovnevibes 🤡. Men eg tok det eg hadde og då måtte det bli knappar i ulike fargar. Eg sydde samen med garn og prøvde få så små saumar som mogleg, så eg gjekk berre gjennom halve maska på kvar side i stadet for heile (altså gjennom eitt bein i staden for begge to, om det gir meining?). Vekta på jakka er 787g.

Tin ceiling washcloth (rosa)
Fair+Square washcloth (lilla)

Den lilla kluten blir strikka rundt, altså eg måtte legge opp haugevis med masker og så strikke meg innover med felling i kvart hjørne slik at det blei ein firkant. Resultatet er jo søtt nok, men strikkeopplevinga var ikkje søt, eg synst det var litt knovete, men så var garnet eg brukte litt uregjerleg i tillegg (og eg var grei og tok bilde av sida der det er svært tydeleg at eg gløymte meg heilt ut ein halv pinne – eg la ikkje merke til det før eg festa trådane! 🫠). Eg måtte ned til fem pinnar til slutt og då er eg så dårleg til å få det jamt i overgangane og det irriterer meg. Eg trur ikkje dette blir ein klut eg lagar igjen. Ikkje verdt det og dessutan er det alltid et stort minus å måtte legge opp hundrevis av masker sida eg aldri får det rett på fyrste forsøk (eller andre 😭).

Den rosa kluten var litt skummel i starten (eg brukte illustrasjonen av mønsteret) og eg måtte dobbelskjekke heile tida at eg gjorde rett, men det var ikkje så vanskeleg strikke seg over på andre sida av pinnen og pinnen tilbake var det berre å sjå på omgangen under og *gjer likt* (altså svært greitt med ulike markørar i sidene slik at eg aldri var i tvil om eg var på rettsida eller vrangsida). Altså det var ikkje verre en at eg lett kunne sjå TV på same tid 🦥. Eg har ikkje prøvd kluten endå, men basert på strikkeopplevinga er dette ein klut eg kan gjerne strikke igjen! Og handklea ser òg fine ut.

Dette gjelder begge klutar: I oppskrifta skal ein starte med å lage hank (det er dei fyrste 15maskene som blir lagt opp i Fair+Square, i TinCeiling blir du bedt om å gjere det etter at du fellt av), men eg har aldri hatt bruk for hank på mine klutar så det hoppa eg over. Her blir dei lagt over krana. Ingen av desse er særleg store heller, dei kan ikkje brettast saman noko særleg før det blir ingenting igjen, men eg har ikkje brukt dei endå så eg veit ikkje om det vil irritere meg (eg skal prøve å oppdatere her når eg har fått ei meining om det). Men eg trur måla passer med det som står i oppskriftene. Dei bli i alle fall ikkje for store!

LØYE
🧶
🧶
🧶
🧶
🧶
🧶
🧶
🧶
🧶
🧶